dissabte, 24 d’agost del 2013

Moscou i Tolstoi

Aquest darrer matí l'Amrita i la Natàlia han preferit gaudir de TV i aparells electrònics, mentre l'Imma i jo hem decidit visitar la casa de Tolstoi a Moscou. El nostre apartament és prop de la parada de metro Maiakovski. Amb només un transbord ens hem plantat al barri on vivia Tolstoi.
Maiakovski
Plataforma del metro
Allí hem vist l'Església dels Teixidors que freqüentaven Tolstoi i la seva família quan eren a Moscou. Dins hem presenciat alhora un bateig d'un nadó i un funeral d'una dona gran i de cos present (la vida segueix el seu curs i es recicla).
Església dels Teixidors
Bateig


La casa de Moscou de Tolstoi és de fusta, té dues plantes i un gran jardí. Es conserva com estava quan hi va viure durants els hiverns de 1882 a 1901. Allí rebia entre d'altres a: Txekhov, Gorki, Rimski-Korsakov i Rashmaninov


En el seu escritori, amb les potes de la cadira retallades per acostar-se més al paper, va escriure vàries obres com l'extensa novel·la "Resurrecció".


Vaig comprar el gros volum del diari de la seva dona Sofia. Ella descriu la seva vida amb Tolstoi des del casament (1862) fins la mort de l'escriptor (1910) i més enllà, vivint la Revolució Russa i la Guerra Civil, fins la seva pròpia mort el 1919. Va arribar a tenir 13 fills, però quatre van morir infants. Estimava Tolstoi, però tenia força discrepàncies amb l'idealista marit. Ella havia de fer-se càrrec de tot: la hisenda i l'economia familiar, l'educació dels fills, reescriure i posar en net tots els escrits de Tolstoi, etc. Espero poder llegir tota la versió anglesa per entendre millor els fets i la vida social d'aquell temps i la vida de la família Tolstoi.